mandag den 16. marts 2009

Båndbredde / hastighed

Generelt henviser bredbånd inden for elektronik og telekommunikation til et signal eller kredsløb som indeholder eller kan håndtere et forholdsvist bredt spektrum af frekvenser. Bredbånd er altid et relativt begreb og skal forstås i forhold til den sammenhæng det er brugt i. Jo mere båndbredde, jo mere information kan transporteres. I Danmark defineres bredbånd som internetforbindelser, der kan transportere minimum 144 kbit/s uafhængig af teknologien (modem, adsl, coax, fiber mm.)

En gennemsnitlig dansk bredbåndskunde har en downloadhastighed på 6,2 mbit/s ultimo 2008. Det er en vækst på hele 73% eller 2,6 mbit/s over det seneste år. Uploadhastigheden vokser også, men ikke i samme hastighed som downloadhastigheden. Den gennemsnitlige downloadhastighed er 2,0 mbit/s ultimo 2008. Det er en vækst på 77% eller 0,8 mbit/s over det seneste år.

Downloadhastighed
2H 2008 - 6,2 mbit/s
1H 2008 - 4,8 mbit/s
2H 2007 - 3,6 mbit/s
1H 2007 - 2,9 mbit/s
2H 2006 - 2,2 mbit/s

Uploadhastighed
2H 2008 - 2,0 mbit/s
1H 2008 - 1,2 mbit/s
2H 2007 - 1,2 mbit/s
1H 2007 - 0,9 mbit/s
2H 2006 - 0,8 mbit/s

Den store vækst i båndbredde skyldes primært, at TDC, Telia, YouSee og Telenor har øget hastighederne for at forsvare sig i konkurrencen mod Fullrates discountbredbånd og elselskabernes fiber.

På privatmarkedet i Danmark sælges der ikke bredbåndsforbindelser med garanterede båndbredder. Det fremgår altid af udbyderens aftalevilkår, at båndbredden ikke er garanteret og at den kan variere. Det er derfor en god ide at teste sin forbindelse en gang imellem.

Hastighedstest
Online - TDC

Statistik
Statistik over udbydernes leverede båndbredde - IT-borger

lørdag den 14. marts 2009

TDC køber Fullrate – historien gentager sig

Så skete det, som mange havde forventet ville have sket for et til to år siden. TDC har købt sin største udfordrer på bredbåndsmarkedet Fullrate. Det er historien der gentager sig.

I 2003 måtte TDC erkende, at selskabet havde overset et kæmpe potentiale i at sælge discount mobiltelefoni med et koncept, hvor kunderne servicerer sig selv og betaler på forhånd. Telmores massive succes gjorde ondt, og TDC havde den store pengepung fremme. Belært af andre fejl, så valgte TDC kun at fungere som støtte til Telmore og ikke lave fundamentale ændringer i ledelse og arbejdsgange. Det virkede, og selskabet har siden hen vokset sig endnu stærkere.

Efter etableringen af Fullrate gik det hurtigt op for TDC, at Fullrate havde fat i noget, der mindede om Telmore tidligere succes. TDC har lavet mange tiltag, der skulle tage konkurrencen op med Fullrate. TDC City blev introduceret som et discount koncept, men det blev aldrig en succes, da kunderne ikke kunne se den store forskel. TDC valgte derfor at satse på kvalitet og value-for-money igen, og så prøvede TDC at lade Telmore sælge discount bredbånd. Det virkede bedre, men det var ikke nok til at stoppe Fullrate, som både kastede sig over medarbejderbredbånd og erhvervsmarkedet.

Nu har TDC så benyttet sig af finanskrise og Stein Bagger sagen til at købe Fullrate til en god pris, men kære Fullrate kunder i kan trøste jer med, at hvis historien gentager sig igen, så bliver Fullrate kun bedre under TDC’s ejerskab.